Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

opolskie

English 
baner

Warsztaty Kulinarne na Dolnym Śląsku

24.11.2017

W dniach 20-21 listopada br. członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie uczestniczyli w warsztatach połączonych z podróżą studyjną do województwa dolnośląskiego.
Program wyjazdu dotyczył prezentacji dobrych przykładów, wymiany wiedzy i doświadczeń  w zakresie kreowania marki własnych produktów, promocji i rozwoju turystyki kulinarnej na bazie sieci Dziedzictwo Kulinarne Dolny Śląsk.   
Winnica Świdnicka w Świdnicy była pierwszym miejscem na trasie przejazdu. Podczas spaceru po winnicy, właścicielka Jolanta Gut, opowiadała o zakładaniu winnicy, uprawie winorośli,  a także o pielęgnacji winorośli o każdej porze roku. Na winoroślach znajdowały się jeszcze owoce, które można było skosztować. Następnie w Pałacu Makowice odbył się wykład na temat historii winnicy, wytwarzania wina lokalnego, oraz warunkach, jakie należy spełnić, chcąc otworzyć winnicę.
Następnie uczestnicy wyjazdu udali się na obiad do Restauracja "Rynek 43" , znajdującej się w samym sercu świdnickiego rynku. Ambicją tego urokliwego miejsca jest przypomnienie  kuchni  dawnej Świdnicy, opartej głównie na lokalnych surowcach. Dlatego też uczestnicy wyjazdu nie mogli nie skosztować dań należących do sieci dziedzictwo Kulinarne Dolny Śląsk tj. „Zupa z karpia po Cystersku z czerwoną soczewicą” oraz danie „Dzik w koronie”.
Kolejnym punktem programu był warsztat na temat przemiału zbóż oraz wypieku chleba , który prowadził Zenon Feszczuk w Młynie Usługowym w Jordanowie Śląskim. Każdy z uczestników miał możliwość zwiedzić młyn, poznać tajniki wyrobu produktu wysokiej jakości, jakim jest mąką żytnia razowa jordanowska, z której powstaje m.in. flagowy produkt młyna , jakim jest wypiekany na miejscu Chleb z Młyna Żytni na Zakwasie.
Pierwszy dzień tej niezwykłej podróży kulinarnej zakończył się w urokliwym miejscu -  Kompleksie Dworzysko w miejscowości Szczawno - Zdrój. W Restauracji Babinicz, utrzymanej w myśliwskim klimacie, odbyła się kolacja składająca się  z produktów oraz potraw wytwarzanych na bazie lokalnych surowców. Dumą szefa kuchni jest przywracanie smaków za którymi tęsknimy, które przywołują smaki z dzieciństwa, a także kreowanie nowych smaków powstających z połączenia starych, tradycyjnych smaków z nowymi. Rąbek tajemnicy, a nawet smaku, został uchylony podczas warsztatu kulinarnego, gdzie uczestnicy mogli zobaczyć, jak wygląda dziczyzna wysokiej jakości oraz z czym  ją łączyć i serwować. Warsztat kulinarny w wykonaniu Szefa Kuchni Wojciecha Harapkiewicza,  przeszedł najśmielsze oczekiwania. Ogromna wiedza, doświadczenie oraz pasja, z jaką opowiadał o produktach i potrawach urzekła wszystkich.
W ramach wymiany wiedzy i doświadczeń pomiędzy sieciami regionalnymi Dziedzictwo Kulinarne uczestnicy wyjazdu wysłuchali ciekawej prezentacji na temat funkcjonowania sieci Dziedzictwo Kulinarne Dolny Śląsk zaprezentowanej przez Ryszarda Czerwińskiego z Departamentu Obszarów Wiejskich  i Zasobów Naturalnych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego.
Kolejnym punktem programu była wizyta w Gospodarstwie ekologicznym „Eko-Ar” w Jarkowie. Tu członkowie sieci wysłuchali ciekawego wykładu na temat aronii - jej uprawy, przetwórstwa oraz walorów zdrowotnych. Uwieńczeniem warsztatu była degustacja wybranych przetworów z aronii, które pomimo charakterystycznego  cierpkiego smaku, skradły podniebienia uczestników.
Ostatnim punktem wyjazdu była Villa Elise Park Pension w  Stroniu Śląskim, w której członkowie sieci skosztowali dania posiadające logo Dziedzictwo Kulinarne Dolny Śląsk:  Filet z kaczki na różowo podany z jabłkami w konfiturze z aronii, rumiane ziemniaczane kluski, tagliatelle z marchewki i cukinii z przystawką Chleb żytni własnego wypieku podany z pastą z soczewicy i wędzonym kłodzkim pstrągiem na rukoli.

Operacja pod nazwą „Warsztaty dla członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej PROW na lata 2014-2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Udział w wyjeździe stanowi realizacje Planu Operacyjnego KSOW 2014-2020 dla Województwa Opolskiego na lata 2016-2017.

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009