Kolejny rok z rzędu producenci żywności z naszego regionu zatriumfowali na prestiżowych targach „Smaki Regionów 2024” w Poznaniu. Podczas Targów, które odbyły się w dniach 27-29 września br. w Poznaniu, zorganizowana została strefa „Opolskie ze smakiem”. To wydarzenie, które na przestrzeni lat stało się największym w naszym kraju miejscem promocji polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności.
Tegoroczna edycja Targów Smaki Regionów to doskonała okazja do promocji i docenienia wyjątkowych smaków oraz tradycji kulinarnej Opolszczyzny. Podobnie jak w roku ubiegłym, Województwo Opolskie wspólnie z lokalnymi wytwórcami żywności, promowało i zaprezentowało na własnym stoisku opolskie dziedzictwo kulinarne i kulturowe.
Województwo opolskie prezentowało w tym roku na swoim stoisku produkty rodzimych producentów:
- Smarduch Family Distillery & Nalewki Kresowe
- Gospodarstwo Rybackie “Markowe” Elżbieta Bartosik
- Cukiernia Magosz
- PPHU Maja Andrzej Krzak
- Kozia Ferma Wysoka Aneta Pająk
- Zmiany Zmiany
- Delicious HOME MADE Irena Jasińska
- Leśniczówka Gościejowice sp. z o.o.
Kolejny rok z rzędu producenci żywności z naszego regionu triumfują na prestiżowych targach „Smaki Regionów” w Poznaniu, wracając do domu z obfitym dorobkiem nagród. W tym roku Opolskie otrzymało aż 7 cenionych „Pereł”, przyznawanych przez kapitułę konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To kolejny ogromny sukces naszego regionu!
Tegoroczne PERŁY otrzymali:
1)Andrzej Krzak PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA" za rudnicki miód akacjowy
2) Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Praszka za chałkę
3) Maria Magosz Cukiernia Magosz za krajanki z serem, makiem, jabłkiem
4) Stowarzyszenie,,Nasze Górki" Górki koło Opola za Tort śląski
5) Koło Gospodyń Wiejskich Kazimierz l za rumtopf
6) Lidia Fronia za windbojtle
7) KGW w Zwanowicach za zupę fasolową z wędzoną śliwką i łazankami oraz królika w śmietanie.
Oprócz Pereł do przedstawicieli inicjatywy Opolskie ze Smakiem trafił także medal Targów Smaki Regionów, przyznawany wystawcom biorącym udział w targach za najlepsze produkty spożywcze. W tym roku medal otrzymała Kakałówka z Cukierni Magosz.
Klucz do Polskiej Spiżarni został przyznany Państwu Małgorzacie i Romanowi Famułom. Jest to nagroda przyznawana osobom, organizacjom lub instytucjom zasłużonym w promocji żywności lokalnej Kozi Dar Chudoba to rodzinna marka naszego regionu, producent wyśmienitych kozich serów i rodzice wspaniałych synów, zaangażowanych w rozwój rodzinnego gospodarstwa. Rekomendacja do nagrody została złożona przez Urząd Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.
Sukces tegorocznych laureatów tylko potwierdza, że to województwo jest prawdziwym liderem w produkcji doskonałej jakości produktów spożywczych.