
Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego w dniach 14-16 października 2024 roku zorganizował wyjazd studyjny do województwa warmińsko-mazurskiego dla producentów żywności wysokiej jakości z inicjatywy „Opolskie ze smakiem” pn. Wyjazd studyjny do województwa warmińsko-mazurskiego - śladami marki "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury".
Podróż studyjna do województwa warmińsko-mazurskiego miała na celu pogłębienie i wymianę wiedzy dotyczącej żywności tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej oraz pokazanie przykładów dobrych praktyk z zakresu rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich dla podmiotów prowadzących działalność w sektorze żywnościowym czy świadczących usługi hotelarsko-gastronomiczne.
W ramach zaplanowanych wizytacji w poszczególnych gospodarstwach, zagrodach i obiektach gastronomicznych, członkowie Inicjatywy Opolskie ze Smakiem zostali serdecznie przyjęci przez producentów i restauratorów zrzeszonych w inicjatywie Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury. Spotkania te stały się okazją do ciepłej i otwartej wymiany doświadczeń, a także do wspólnej degustacji miejscowych produktów tradycyjnych i lokalnych, co sprzyjało budowaniu przyjaznych relacji oraz wzajemnej inspiracji. Uczestnicy mieli okazję do bezpośrednich rozmów, dzielenia się doświadczeniami oraz poznania przykładów dobrych praktyk w zakresie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Szczególny nacisk położono na przyjazne i inspirujące spotkania z lokalnymi producentami oraz przedstawicielami branży gastronomicznej, co sprzyjało integracji i wzajemnemu wsparciu w sektorze żywnościowym.
Celem wizyty było poznanie dobrych przykładów, wymiana wiedzy i doświadczeń w zakresie kreowania marki własnych produktów, promocji i rozwoju turystyki kulinarnej na bazie sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury.
W ramach podróży odbyto wizyty wraz z degustacją:
- Wizytę w lokalnym gospodarstwie i serowarni wraz z degustacją - Zajazd TUSINEK Grzegorz Winiarek, miejscowość: Rozogi.
- Wizyta w gospodarstwie (Zagrodzie) wraz z degustacją produktów pszczelich oraz warsztatami wykonania tabliczek - Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła, miejscowość: Purda.
- Degustacja produktu lokalnego - ryby wędzone i marynowane, należące do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia-Mazury - Tradycyjne Specjały Warmińskie Barbara Mąkowska, miejscowość: Kaborno.
- Degustacja produktu tradycyjnego Marcepan Królewski - Kawiarnia "Moja" Alicja Derdoń z Olsztyna,
- Degustacja produktu lokalnego - Produkty Wędliniarskie - Zakład Wędliniarski FLIS-POL Jarosław Flis z Miłomłynu,
- Wizyta w gospodarstwie, młynie i pasiece wraz z degustacją produktów, Bohdan Stankiewicz KRP EKO ZŁOTNA, miejscowość: Złotna.
- Wizyta w gospodarstwie, w tym serowarni i koziarni wraz z degustacją produktów Gospodarstwo Ekologiczne Grzegorz Łaski - Kozia Farma Złotna, miejscowość: Złotna.
Ponadto zapewniono uczestnikom:
- kolację na bazie produktów lokalnych - w Gościńcu Ryński Młyn, w miejscowości Ryn
- obiad na bazie produktów lokalnych - w Karczma w Stodole, w miejscowości: Tomaszkowo
- obiad na zakończenie podrózy na bazie produktów lokalnych – w Karczmie Skansen, w miejscowości: Olsztynek
Podróż będąca źródłem dobrych praktyk, dostarczyła uczestnikom wyjazdu również wiele satysfakcji i radości, jednocześnie stała się inspiracją w podjęciu dalszych działań w ramach szerzenia dziedzictwa kulinarnego Opolszczyzny.
Serdecznie dziękujemy wszystkim producentom i restauratorom z woj. warmińsko-mazurskiego za możliwość odwiedzenia ich gospodarstw, poznania ich wyjątkowego charakteru oraz za serdeczne przyjęcie, życzliwość i gościnność, jakimi nas Państwo obdarzyli. Jesteśmy ogromnie wdzięczni za możliwość degustacji przepysznych produktów regionalnych i tradycyjnych, a także za stworzenie niezapomnianej atmosfery, która towarzyszyła nam przez cały pobyt.